Wat is kenmerkend aan de jaren '30 bouwstijl?

Voor de Tweede Wereldoorlog, in de jaren 30, werden de huizen degelijk gebouwd met mooie details. In tegenstelling tot de periode na de oorlog waren er namelijk nog voldoende goede bouwmaterialen verkrijgbaar.

De kwaliteit werd daarnaast ook gedreven door o.a. de Woningwet die in 1901 is ingevoerd. Voor die tijd leefden veel mensen in steden in krotten en sloppen in erbarmelijke omstandigheden. Want er was een tekort aan huizen en de vraag was enorm. De Woningwet moest de bouw van kwalitatieve woningen bevorderen.

Kernmerkende elementen aan de buitenkant

De meeste jaren ’30 woningen bevinden zich in een ruim opgezette omgeving en zijn vaak omgeven door groen. Typische elementen van een jaren ’30 huis die je aan de buitenkant terugziet zijn:

 • Grote dakoverstekken
 • Erkers
 • Balkons
 • Hoog zadeldak
 • Opvallend metselwerk
 • Getimmerde dakgoten
 • Balkon met open metselwerk
 • Glasroedes in de ramen

Kernmerkende elementen aan de binnenkant

In het interieur zie je vaak kenmerkende elementen zoals:

 • Hoge plinten
 • Glas in lood
 • Hoge plafonds
 • En-suite deuren
 • Terrazzo vloer in hal en/of keuken
 • Paneeldeuren
 • Houten visgraatvloer

Een bestaand jaren '30 woning kopen of een nieuwe bouwen?

Een huis uit de jaren 30 is prachtig. Maar de populariteit van deze huizen lijkt wat af te nemen. Dit komt door de stijgende energieprijzen. Muren, daken en vloeren zijn vaak niet geïsoleerd. En glas is vaak nog niet vervangen door HR++ glas. Dit zorgt voor hoge energierekeningen van deze oude woningen.

Daarnaast zijn veel huizen uit de jaren 30 zijn niet of slecht opgeknapt. Om ervoor te zorgen dat deze huizen er de komende generaties weer tegenaan kunnen is er dikwijls fors onderhoud nodig. Denk aan daken of dakpannen die vervangen moeten worden, muren die opnieuw gevoegd moeten worden, loden leidingen en gres rioleringsbuizen die nog vervangen moeten worden. Of aan een olietank die nog gesaneerd moet worden en een houten verdiepingsvloer die aan vernieuwing toe is.

Daarom kiezen mensen er steeds vaker voor om een nieuwbouwwoning in jaren 30 stijl te laten bouwen. Je hebt de voordelen van een modern en degelijk gebouwd huis met de romantische en nostalgische details uit de jaren 30.

Wat kost een jaren '30 nieuwbouw woning?

Een nieuwbouw jaren ’30 huis laten bouwen kan voor verschillende budgetten. Er zijn 3 belangrijke zaken om naar te kijken, namelijk:

1. Bouwgrond

De kosten van het bouwkavel. Wat betaal je voor de grond?

2. Woninginhoud

Daarnaast worden de kosten bepaald door de totale inhoud van de woning (het aantal m3). Des te groter de woning, des te hoger de kosten.

3. Materiaalkeuze

De keuze in (afwerk)materialen. Welke gevelstenen kies je? Kies je een terrazzo vloer of PVC vloerplanken? Een keukenblad van natuursteen of kunststof? Een massief houten plint of toch MDF? Dat alles is van invloed op de prijs. Daarom is het moeilijk aan te geven wat een jaren 30 huis kost. Maar je hebt met de keuzes zelf invloed en dus bouw je altijd het huis dat past binnen jouw budget.

Voorbeelden van woningen

Bekijk foto’s van enkele jaren ’30 woningen die wij hebben gebouwd. Deze zijn op maat gemaakt, 100% naar wens van de bewoners.

Belangrijke tip bij het bouwen van een huis

Kavel gekocht om jouw droomhuis te bouwen? Hoe zorg je dat jouw nieuwe woning 100% overeenkomt met het plaatje in je hoofd? En dat het past bij jouw budget? Hiervoor hebben we een belangrijke tip. Ga niet alleen met je architect om tafel zitten. Maar betrek vanaf dag 1 het bouwbedrijf erbij.

Vanaf dag 1? Ja, vanaf het moment dat je besloten hebt om een jaren ’30 woning te gaan bouwen. Want het ontwerp voor je nieuwe woning moet voldoen aan het plaatje in je hoofd. Maar moet ook bouwtechnisch en budgettair staan als een huis. Dat klinkt raar. Maar deze werkwijze hanteren wij al jaren. Wanneer de bouwtekening al klaar is, komen de vragen van je bouwbedrijf. En soms betekent resulteert dit in een aanpassing van de bouwtekening. Niet omdat je bouwbedrijf het niet wil bouwen, maar omdat deze een inschatting kan maken van kosten en materialen.

Daarom zitten wij als bouwbedrijf graag direct om tafel met jou en de architect. Dan werken we als team samen aan de tekening van jouw droomwoning. We denken mee in mogelijkheden, hebben ervaring met jaren ’30 huizen en zo kom je niet voor onvoorziene kosten te staan. Eigenlijk heel logisch toch? Lees er meer over onze werkwijze.

Complete ontzorging bij de bouw

Timbor Bouwbedrijf is specialist in het bouwen van woningen in jaren ’30 stijl. We hebben al meer dan 30 jaar ervaring in het bouwen van prachtige woningen en villa’s. En natuurlijk ook met de bouw van typische jaren ’30 huizen, die op veel plekken in Brabant door ons zijn gebouwd.

Onze kennis en ervaring is tijdens het ontwerpproces al van waarde. Doordat wij ervaring hebben in het bouwen van jaren ’30 nieuwbouw woningen haal je flink wat ervaring in huis. Wij weten uit de praktijk wat wel of niet werkt. En we denken graag mee in nieuwe en innovatieve mogelijkheden. Daarnaast ontzorgen we je maximaal. Wij bouwen jouw woning alsof het ons eigen huis is.

Klanten geven ons een 9,5

Lees de volledige reviews op bouwnu.nl.

Pepijn uit Veghel

“Al in de planningsfase wordt er goed meegedacht. In de uitvoering wordt de planning nagekomen en worden werkzaamheden uitgevoerd zoals afgesproken. Over kleine aanpassingen wordt snel geschakeld. Uitstekende ervaring met dit bouwbedrijf. Ik zou iedereen zo’n bouwbedrijf toewensen”

Hub Berkers uit Sevenum

“Kwaliteit staat voorop bij Timbor, iets dat ook duidelijk werd tijdens de oplevering waarvoor wij Vereniging Eigen Huis hadden ingeschakeld: “Perfecte oplevering, zo zien wij het graag”. Wij zouden Bouwbedrijf Timbor zeker aanbevelen”

Robin en Edith van de Wijdeven uit Sint Oedenrode

“Vanaf de eerste kennismaking met Timbor hadden we er een goed gevoel over. Voor, tijdens en ook na de bouw kwam Timbor altijd zijn afspraken na. We zijn daarnaast heel tevreden over de vakmannen die voor Timbor werken. Zij zijn vakbekwaam en dachten met ons mee tijdens het proces. Een aannemer die wij iedereen willen aanbevelen. Wij hebben, o.a. dankzij Timbor, ons droomhuis gekregen.”

Wij bouwen huizen in Brabant.

Van Eindhoven, Vught, Gemert, Rosmalen tot Oss en Den Bosch. Wil je zien wat wij nog meer bouwen? Neem een kijkje bij onze projecten!

Onze projecten
Luxe Woonboerderij - Villa met Rieten kap en Zwembad

Advies over jouw nieuwe jaren ’30 woning?

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om jouw jaren ’30 woning te bouwen? Wij horen graag je wensen! Een kennismakingsgesprek met ons kost je niks, behalve wat tijd. En is verder vrijblijvend. Dus wat let je? Neem contact op of vul onderstaand contactformulier in en we horen graag wat jouw dromen zijn!